Johannes Vermeerstraat 4
5062 LS Oisterwijk
T. 013 59 02 827
info@greenandso.nl

Gemeenschapstuin Sint Willebrord

(2007,  projectmanagement en ontwerp, i.s.m. Radaradvies)

De tuin achter verzorgingshuis De Vlegter werd voorheen niet of nauwelijks gebruikt door bewoners, de tuin was slecht toegankelijk voor ouderen en had weinig te bieden. De tuin ligt in het centrum van het dorp en grenst aan het openbare park. Dit biedt een uitstekende plaats voor ontmoeting van jong & oud. De zorginstelling kan met behulp van de tuin gemakkelijker contact leggen met mensen van buiten de instelling.

De gemeenschapstuin biedt nu plaats aan dieren (konijnen, kippen, geitjes, vogels), jeu de boules, groenten- en fruitteelt, kleurige borders, een prachtige oranjerie en diverse terrassen en zitplekken. In de tuin worden met regelmaat activiteiten georganiseerd waaraan zowel de bewoners van het verzorgingshuis en de dagbesteding als kinderen en overige inwoners uit het dorp deelnemen. Paaseieren zoeken in de tuin, bloemstukjes maken, koken met de opbrengst uit de groentetuin, picknick van de peuterspeelzaal in de tuin, het zijn enkele voorbeelden. Ook spontane activiteiten vinden plaats, zo wordt er wekelijks door enkele groepen inwoners uit het dorp jeu de boules gespeeld in de tuin. Met grote regelmaat lopen mensen met hun kinderen even de tuin binnen om naar de dieren te komen kijken.

Het onderhoud van de tuin wordt verzorgd door het SW-bedrijf, de dieren worden verzorgd door de doelgroep van de afdeling Werk en Inkomen. De bankjes en dierenverblijven werden door leerlingen van de plaatselijke VMBO praktijkschool gemaakt.