Johannes Vermeerstraat 4
5062 LS Oisterwijk
T. 013 59 02 827
info@greenandso.nl

Gemeenschapstuin Delfshaven

(2010, procesadvies en ontwerp, i.s.m. RadarAdvies)

De voormalige vlindertuin in Schiemond was verworden tot een verwaarloosde binnentuin, een plaats waar groot afval werd gedumpt. De binnentuin grenst aan drie zijden aan de achterkant van appartementen, en aan de vierde zijde aan een basisschool. De direct aanwonenden en de kinderen vormen dus belangrijke gebruikersgroepen. Bij de totstandkoming van de tuin zijn ook jongeren van de praktijkscholen Horizon en Accent betrokken, zij hebben de loof gang gemaakt, de windroos gelast en de picknicktafels beschilderd.

De gemeenschapstuin bevat zowel functies voor de kinderen (hinkelbaan, verhoogde bakken waarin groenten en bloemen kunnen worden geteeld), als voor de omwonenden (bankjes, picknicktafels, jeu de boulesbaan, een  loofgang met rozen, een verhoogde kruidentuin en aantrekkelijke borders).

Ook hier vinden allerlei activiteiten plaats voor iedereen uit de wijk. De deelgemeente voert hierin de regie, daarin ondersteund door woningbouwvereniging, opbouwwerk, bewonersplatform en school. Het onderhoud wordt uitgevoerd door de doelgroep van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.